Rockmusiikkiin merkittävän vaikutuksen on antanut englantilainen rockyhtye The Rolling Stones. Sen musiikkiin vaikutteita on tuonut rockin lisäksi ainakin rhytm and blues, blues rock, punk ja hard rock. Yhtye on toiminut yli viiden vuosikymmenen ajan, ja nuo vuosikymmenet ovat täynnä toinen toistaan värikkäämpiä käänteitä.
Uran alkuvaiheet
Rolling Stones sai alkunsa ystävysten Mick Jaggerin ja Keith Richardsin perustaessa yhtyeen ja hakiessa siihen ilmoituksella lisää jäseniä. Yhtyeen ensiesiintyminen oli vuonna 1962 The Marquee -klubilla. Alkuvaiheessa yhtyeen imagoa kehitettiin aggressiivisemmaksi, tarkoituksenaan toimia vastakohtana The Beatlesin hieman kiltimmälle tyylille. Melko pian The Rolling Stones sai myös levytyssopimuksen Decca Recordsilta, joka oli hylännyt Beatlesin ja haki tilalle toisenlaista yhtyettä.
Yhtyeen tie tähdeksi ei ollut suora ja sileä, vaan se joutui toimimaan The Beatlesin siistin imagon jälkeen tienraivaajana. Bändi joutuikin räväkällä esiintymisellään usein median ja virkavallan silmätikuksi. Yhtyeen ensimmäinen sinkku, coverbiisi Come On, julkaistiin vuonna 1963, ja se nousi Britannian listalla sijalle 21. Yhtyeessä tehtiin hieman ulkoisia muutoksia, ja seuraava single, joka oli – yllättävää kyllä – John Lennonin ja Paul McCartneyn uutta tuotantoa, nousi jo sijalle 12.
The Rolling Stones lähti pian ensin Britannian ja sitten Yhdysvaltain kiertueelle, joista kuitenkin muodostui melkoisia floppeja. Huolimatta yhtyeen kappaleiden hyvistä sijoituksista maiden top-listoilla ei heidän esiintymisensä saavuttanut järin positiivista huomiota. Yhtyeen jäseniä kritisoitiin epäsiististä olemuksesta, eikä yhtyeen jäsenten keskinäinen riitely myöskään lisännyt suosiota. Yhtyeen levyjen myynti oli ajoittain todella huikeaa, mutta matkalle osui melkoisia kokeiluja, sekä yleisesti hyväksyttyjen normien vastaisia julkaisuja, jotka aiheuttivat yleistä närää.
Ylämäkeen, alamäkeen, ylämäkeen
Vasta vuonna 1965 alkoi Yhdysvallat lämmetä yhtyeen esiintymisille. Siellä julkaistiin sinkkuja, jotka olivat liian rajuja konservatiiviselle Britannialle. Vaihtelevan menestyksen, huumesekoiluiden ja oman musiikillisen tyylin hakemisen jälkeen vuonna 1968 alkoi The Rolling Stonesin ura saada kuitenkin vakaampaa suosiota ja sen musiikillinen tyyli vakiintua. Levyjen myynti oli huikeaa, ja kiertueet pääosin menestyksiä. Yhtyeestä oli tullut rockmusiikin ikoni.
Kuitenkin taas 1970-luvun puolivälissä alkoi alamäki. Vahvojen huumeiden käyttö, jäsenten menetykset ja epäonni konserteissa veivät yhtyeen melkoiseen alamäkeen, mutta niistä päästiin jälleen yli, ja 1978 yhtye teki taas vahvan paluun. Tuolloin julkaistiin myös yhtyeen viimeiseksi Yhdysvaltojen listaykköseksi jäänyt Miss You.
Sama vaihteleva meno on jatkunut läpi The Rolling Stonesin vuosikymmenien, välillä isojenkin riitojen sävyttämänä. Lopputuloksena sekoilusta on lukuisia hittejä, maailman eniten myytyjä singlejä ja ainutlaatuinen asema rockin pioneeriyhtyeenä. Yhä edelleen yhtye on voimissaan, toki sen jäsenten ollessa jo ikämiehiä, mutta kuitenkin sama asenne on tallella. Vierivät kivet eivät sammaloidu.